5 X nämä asiat tekisimme nyt toisin

Kaikilla yritystarinoilla on omat käänteensä, huippunsa ja kuuleman mukaan myös loppunsa. Ennen niitä täytyy tosin olla alku. Meidän yrittäjyyden alkutaival on ollut – noh – erilainen. Kiitos koronan, ollaan saatu aikamoinen kylmäkaraistus yrittäjinä. Todellista tahdonvoimaa on kysytty enemmän kuin olisimme osanneet odottaa.
Jälkiviisaus on helppoa, eikä tarkoituksena ole soimata tietämättömyydestä tai kokemuksen puutteesta itseämme. Tietoa yrittäjyydestä on maailma pullollaan. Se taas on asia erikseen, mikä juuri sinua ja sinun yritystäsi oikeasti auttaa. On mahdotonta olla tarpeeksi valmis yrittäjä ennen yrittämistä, kun ei ole koskaan ennen ollut yrittäjä. On kuitenkin muutama asia, mitkä haluaisimme jakaa meidän alkutaipaleemme kokemuksista.


Meidän yritys rekisteröintiin vuoden 2019 lokakuussa. Olimme ehtineet Ellin kanssa pitää lukuisia palavereita, kirjoitella suunnitelmia ja laskeskella budjetteja. Lisäksi vierailimme yritysneuvojalla ja lakimiehellä, kuuntelimme tuttuja ja tuntemattomia ja yritimme kerätä kaiken tiedon talteen Facebook -ryhmiä myöten. Kuten sanottua, tietoa yrittäjyydestä löytyy paljon – on eri asia löytää se itselle hyödyllisin ja relevantein tieto omaan tilanteeseen nähden. Tiedon keräämisestä huolimatta yrittäjyyteen ryhtyminen oli hyppy tuntemattomaan ja sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti hyppy tyhjän päälle. Kuten varmasti monilla muillakin. Yritysneuvojalla vierailemista voimme suositella, sillä meidän yritysideaa kyseenalaistettiin juuri oikealla tavalla ja ainakin minulle tuli tunne, että yritysneuvoja tiesi, mistä puhuu ja miksi puhuu.
Kaikesta huolimatta yhä edelleenkin tietoa joutuu etsimään ja kaivelemaan, rautalankaa suoristamaan suoremmastakin suoremmaksi ja aika useasti toteamaan: ”miten tämäkin asia on taas ihan uusi”.

Henkilökohtaisesti en usko siihen, että kannattaa jäädä odottamaan sitä hetkeä, kun kokee olevansa ”valmis yrittäjäksi”, koska sitä ei ehkä koskaan tule. Hyvin suunniteltu on kuitenkin puoliksi tehty – joten suunnittele, kysele, kyseenalaista ja kuuntele. Ota oma aikasi ja varaa oikeasti aikaa sille, että tarvitset paljon aikaa tiedon keräämiseen ja mahdollisen uuden opetteluun. Startti tapahtuu kuitenkin nopeasti, yritystili ja moni muu asia kannattaa hoitaa hyvissä ajoin. Maltti on valttia, mutta rohkea rokan syö!
Tämän jälkeen ei ehkä tarvitse luetella, mitkä kaikki asiat hoidettiin kevyessä kaaoksessa kauhunsekaisin fiiliksin. Muistan istuneeni pankissa, kun kaikki informaatio valuu toisesta korvasta ulos samaan aikaan, kun allekirjoitan lippuja ja lappuja autuaan tietämättömänä siitä, mitä olen tekemässä.


Yritystoiminnan alettua Elli hyppäsi pian olosuhteiden sanelemana täysipäiväseksi yrittäjäksi. Minä teen yhä ”päivätyötä” yrittäjyyden rinnalla. Mikäli tilanne olisi sen sallinut, olisi molempien ehdottomasti ollut hyvä hypätä täysipäiväiseen yrittäjyyteen sisäisten resurssien tuplaamiseksi. Kaksi on aina enemmän kuin yksi, ehkei tähän tarvita muita perusteluja. Suosittelemmekin pohtimaan lähtökohtia ja mahdollisuuksia, joissain tapauksissa vain toisenkin täysipäiväinen panos riittää tavoitteiden saavuttamiseen ja kannattavan liiketoiminnan ylläpitämiseen toisen toimiessa tarvittaessa apukäsinä. On kuitenkin selvää, että isoja asioita ei saavuteta yksin. Jos yrittäjyys kiinnostaa, suosittelemme myös pohtimaan löytyiskö lähipiiristä toista yrittäjähenkistä tyyppiä! Muista ainakin verkostoitua, ota Facebook -ryhmät seurantaan ja herättele LinkedIn -tili eloon.
Tähtäämme siihen, että mahdollisimman pian voisimme molemmat hypätä täysillä mukaan yrittäjyyteen.

Nämä asiat voimme summata ja todeta, että uudet palvelut ja/tai tuotteet pitää lanseerata. On hyvä tietää vastaus peruskysymyksiin, mitä, kenelle ja miten. Lanseeraus joko onnistuu tai ei onnistu, ja tähän onnistumiseen tai epäonnistumiseen annetaan vain yksi mahdollisuus. Toiset ei lanseeraa lainkaan, kuten me emme tehneet omien somekanaviemme käyttöönotossa. Loppu onkin sitten historiaa, eikä ole tarkoituksenmukaista lähteä kaivelemaan sitä tässä postauksessa.
Jos uuden palvelun tai tuotteen haluaa menestyvän, on lanseeraus tehtävä huolellisesti tai ylipäätään tehtävä.

Sen lisäksi, että hyppäsimme yrittäjyyteen otollisimpaan aikaan koronan heiluttelemaan taloustilanteeseen, kävi tuuri pääomasijoittamisen suhteen. Tai ainakin me luulimme näin. Kesällä 2019 osakeyhtiötä perustettaessa 2500 euron vähimmäispääomaa ei enää vaadittu. Osakeyhtiön pystyi perustamaan niin sanotusti tyhjän päälle. Ajattelimme, että onhan meille peruskalusto ja liiketoiminnan kasvaessa hankimme yritykseemme sen, mitä tarvitsemme. Hieno ajatus. Yrityksen ensimmäinen vuosi kuitenkaan harvoin on tuottoisa ja hankinnat voi budjetoida tovi eteenpäin. Pienestä ”pesämunasta” ei olisi todellakaan ollut haittaa. Eteenpäin pyrkiminen yleensä vaatii investointeja ja investoinnit hiluja kassaan.


Viisi kysymystä meidän kokemusten pohjalta aloittavalle yrittäjälle:

1. Pohdi, mikä voisi auttaa sinua keräämään sinulle tärkeää tietoa. Kysy ja kyseenalaista.
P.S. muista harkita vaihtoehtoja myös ulkoistaa esimerkiksi kirjanpito.
2. Teithän listan kaikista käytännön asioista, ja tarkistit, että ne on hoidettu päästäksesi aloittamaan?
3. Miten paljon aikaa ja resursseja alkuun pääseminen vie? Mitä voisit tehdä, jotta saavuttaisit asetetut tavoitteet, ja onhan tavoitteet realistisia.
4. Mitä, kenelle ja miten – onko lanseerauksen perusjutut hanskassa?
5. Tarvitseeko yritys pääomaa? Budjetit ja laskelmat auttavat ymmärtämään todellisia kuluja.

Näistä opitaan ja meille edellä mainitut asiat on olleet tärkeitä oivalluksien tarjoajia. Jatkossa näitä ei toivottavasti tarvitse toistaa. On hyvä merkki, että omaa toimintaa niin yrittäjänä kuin muillakin elämän osa-alueilla osaa tarkastella kriittisesti. Nyt kuitenkin täyttä höyryä eteenpäin – uusia haasteita ja parempaa vuotta kohti. Suunnitelmallisuutta unohtamatta.
Tarinat yrittäjien ja yritysten takana ovat mielenkiintoisia ja tässä teille pala meidän lyhyttä, mutta meille hyvin merkittävää tarinaa alun kompastuskivineen.

Jatketaan seuraavan postauksen parissa!